photo_2023-04-25_16-35-21

Вшанування пам’яті жерт радіаційних аварій і катастроф

Напередодні вшанування пам’яті жерт радіаційних аварій і катастроф доцент кафедри філософії і суспільних наук Колєватов О.О. провів бесіду зі здобувачами вищої освіти ННІ електронних та інформаційних технологій на тему «26 квітня – Міжнародний день пам’яті Чорнобиля».

37 років тому в ніч на 26 квітня 1986 року сталася Чорнобильська катастрофа, спричинена вибухом і подальшим руйнуванням четвертого енергоблоку Чорнобильської атомної електростанції. Руйнування мало вибуховий характер, реактор був повністю зруйнований і в довкілля було викинуто велику кількість радіоактивних речовин. Радіоактивна хмара від Чорнобильської аварії накрила не лише Україну, але й і Македонію, Сербію, Хорватію, Болгарію, Грецію, Румунію, Литву, Естонію, Латвію, Фінляндію, Данію, Норвегію, Швецію, Австрію, Угорщину, Чехію, Словаччину, Нідерланди, Бельгію, Словенію, Польщу, Швейцарію, Німеччину, Італію, Ірландію, Францію, Велику Британію та східну частину США. Близько 200 000 чоловік були евакуйовані із зон забруднення.

Число постраждалих від Чорнобильської аварії можна визначити лише приблизно. Окрім загиблих працівників АЕС і пожежників, до них слід віднести хворих військовослужбовців і цивільних осіб, що брали участь в ліквідації наслідків аварії, і мешканців районів, що піддалися радіоактивному забрудненню. Визначення того, яка частина захворювань з’явилася наслідком аварії – вельми складне завдання для медицини і статистики. Вважається, що більша частина смертельних випадків, пов’язаних з дією радіації, була або буде викликана онкологічними захворюваннями.

У цей день вшануймо ліквідаторів, за їх сміливість та відвагу! Передаємо найщиріші слова вдячності та доземний уклін за високу громадянську позицію і схиляємо голови перед світлою пам’яттю тих, чиї життя обірвав смертоносний атом. Їх подвиг назавжди увійшов до літопису мужності і патріотизму українського народу.

Слава Україні!

Героям Слава!