images (2)

Міжнародний день пам’яті про Чорнобильську катастрофу

Виповнюється 37 років від найбільшої в історії людства техногенної катастрофи. Саме 26 квітня 1986 року, о 1:23, на четвертому енергоблоці Чорнобильської АЕС стався потужний вибух. У результаті були зруйновані частина реактора та машинного залу. Спалахнула пожежа. Вогонь перекинувся на дах третього енергоблока. Його гасили до 5 години ранку.

Радіоактивна хмара, яка утворилася після вибуху та пожежі накрила не лише території сучасної України, Білорусі та Росії, але й території багатьох інших країн – Швеції, Австрії, Норвегії, Німеччини, Фінляндії, Греції, Румунії, Словенії, Литви, Латвії. За Міжнародною шкалою ядерних подій (INES) цю аварію класифікували за найвищим – сьомим рівнем небезпеки.

Від гострої променевої хвороби у перші місяці після вибуху на Чорнобильській АЕС загинула 31 людина. Радіоактивного опромінення зазнали 8,5 мільйона людей.

У ліквідації наслідків аварії взяли участь близько 240 тисяч людей. Загальна кількість ліквідаторів за всі роки – понад 600 тисяч.

У перші дні після аварії було евакуйоване населення 10-кілометрової зони, надалі зону евакуації розширили до 30 кілометрів. Було вивезено 115 тисяч людей.

За числом потерпілих від аварії Україна займає перше місце серед колишніх республік Радянського Союзу.

Наприкінці 1986 року зруйнований реактор Чорнобильської атомної станції накрили спеціальним “саркофагом”. За оцінками спеціалістів, під ним залишилося близько 95% палива, яке було в реакторі на момент аварії.

15 грудня 2000 року роботу Чорнобильської АЕС було припинено. У 2004 році було проведено тендер на проектування і спорудження нового “саркофагу” – Нового безпечного конфайнмента. 29 жовтня 2007 року почалися роботи. 29 листопада 2016 року Арку НБК було насунуто на об’єкт “Укриття” та введено в експлуатацію. За задумом проектувальників, нова споруда зможе вирішити проблему, як мінімум, на сто років.

8 грудня 2016 року Генеральна асамблея Організації Об’єднаних Націй ухвалила резолюцію, якою проголосила 26 квітня Міжнародним днем пам’яті про Чорнобильську катастрофу та Міжнародним днем пам’яті жертв радіаційних аварій та катастроф.

Через 36 років Чорнобиль пережив другу катастрофу – вторгнення російських військ.

24 лютого 2022р. російські загарбники окупували зону відчуження та ЧАЕС. Майже 36 днів Чорнобильська зона потерпала від мародерських та руйнівних дій. Окупанти вивезли унікальну радіологічну лабораторію, полонили захисників ЧАЕС. Електростанція 5 діб не отримувала зовнішнє живлення, необхідне для безпечного зберігання відпрацьованого палива.

Загарбники спотворили вулиці, залишили вибухові снаряди та небезпечні пастки, розграбували офіси підприємств.

Та українці успішно подолали й другу катастрофу, спричинену вторгненням «русского мира» Вигнали окупантів, взялись за відновлення зони ЧАЕС, збереження об’єкта «Укриття» як екологічно безпечної системи.