изображение_viber_2021-11-09_08-57-11-411

ВІДБУВСЯ НАУКОВИЙ КРУГЛИЙ СТІЛ ДО ДНЯ УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ ТА ПИСЕМНОСТІ

День української писемності та мови – свято не лише філологів, а всіх патріотично налаштованих українців, бо, як писала Ліна Костенко: «Нації вмирають не від інфаркту. Спочатку їм відбирає мову».

Цей день у стінах НУ «Чернігівська політехніка» став щорічним мовним святом, однак формат його проведення постійно оновлюється. Цьогоріч – це круглий стіл «Українська мова: історія, сучасний стан, перспективи розвитку».

Відкрила захід завідувачка кафедри філософії і суспільних наук доц. Шакун Н.В., яка наголосила на етноконсолідаційній функції української мови у розвитку держави. У межах проблемного поля круглого столу було обговорено широке коло питань, зокрема: неологізми в сучасній українській мові, роль української мови у процесі національного відродження, особливості комп’ютерних термінів української мови тощо. У доповідях студенти подали історичний зріз розвитку української мови з найдавніших часів до сьогодення. Теми, пов’язані з проблемами мови, закликали до обговорення, що продовжилися у форматі панельної дискусії.

Програма Круглого столу