dd

11 лютого відзначають Міжнародний день жінок та дівчат у науці

Заснуванню цієї дати передувала прийнята 20 грудня 2015 р. резолюція Генеральної Асамблеї ООН «Наука, техніка та інновації в цілях розвитку», в якій зазначався рівний доступ жінок і дівчат будь-якого віку до досягнень і розвитку науки, техніки і інновацій, як запорука забезпечення гендерної рівноправності в даній сфері. За рішенням ООН, починаючи з 11 лютого 2016 року, відзначається Міжнародний день жінок і дівчат у науці.

За результатами анкетування, проведеного Центром ґендерної освіти НУ «Чернігівська політехніка» серед жінок-науковиць, чинниками, що вплинули на рішення займатись наукою є: прагнення до постійного розвитку, бажання самовдосконалення, почуття покликання та інтересу до науки, задоволення від спільної наукової діяльності в колі однодумців, викладацька діяльність. Основними труднощами, з якими стикається жінка в науковому середовищі, стає брак часу через необхідність тримати баланс між науковою діяльністю та піклуванням про родину.

Сила духу, впертість та наполегливість, працьовитість, віра в себе, володіння «мистецтвом маленьких кроків», системна праця, чітке планування, вміння не зважати на думку інших, повага до колег, співпраця і колаборація, захоплення темою досліджень – допомагають жінкам- науковицям долати труднощі та досягати успіху в царині науки!

Вітаємо жінок-науковиць та бажаємо нових звершень, невичерпної творчої енергії та успіхів!