іі

Звітували про результати реалізації проєкту «Я-Медіа» в Чернігівській області: новий час, нові виклики

7.07 на круглому столі підвели підсумки правозахисної програми для молодих лідерів «Я-Медіа», що протягом серпня 2021 р. – червня 2022 р. активно реалізовувалась Національним університетом «Чернігівська політехніка» у партнерстві з громадською організацією «Фундація Прав Людини», Університетом міста Тарту (Естонія), Сумським державним університетом за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Естонської Республіки.

Цей проєкт був спрямований на розбудову сучасного громадянського суспільства шляхом посилення голосів місцевих лідерів в онлайн блогосфері з використанням сучасних цифрових технологій та сили блогу. У зв’язку із розв’язаною Росією війною проти України і активні бойові дії у Чернігові ми вимушені були поставити реалізацію міжнародного проєкту «Я-Медіа» на паузу. За гіркою іронією долі блог-кафе 7 «Медіаграмотність – must have сучасних лідерів громад» мало відбутися 24 лютого 2022 року – у день, коли вся Україна прокинулася рано вранці від вибухів, і в країні почалася повномасштабна війна.

І майже через чотири місяці 15 червня молоді лідери громад Чернігівщини змогли зустрітися в онлайн форматі з Вікторією Сидоровою, журналісткою, медіа-експерткою, редакторкою газети «7 днів» для обговорення злободенного питання, як протистояти інформаційним впливам у часи маніпуляцій та дезінформації. Під час розгляду реальних кейсів та виконання інтерактивних вправ учасники заходу змогли познайомитися із поширеними хворобами сучасних медіа (недотримання стандартів, «джинса», «паркет», пресрелізм, передруки контенту), а також з’ясувати, наскільки вони схильні довіряти новинам у медіа, і чи мають навички перевірки інформації.

Наступні блог-кафе уже повністю відображали нові реалії та нові виклики, з якими стикнулася Україна під час повномасштабної війни. Так, зокрема, 21 червня під час блог-кафе 8 «Профілактика медіатравматизації в умовах повномасштабної війни» під керівництвом досвідченого психолога Ганни Чепурної, кандидатки психологічних наук, доцентки кафедри КІСІ НУ «Чернігівська політехніка», керівниці Центру гендерної освіти, учасники змогли проаналізувати своє медіаполе, виявити особисті психологічні ризики та переваги взаємодії з інформацією, яка просто шквалом виливається на нас з мас-медіа. Це дозволило учасникам блог-кафе систематизувати основні чинники та ознаки вторинної медіатравматизації, а також сформулювати для себе конкретні дії щодо попередження медіатравматичного досвіду.

22 червня у рамках проєкту «Я-Медіа» відбулося онлайн блог-кафе 9 на тему «Екоблогінг у воєнний час: світ має знати правду». Під час зустрічі модераторка блог-кафе Катерина Гнедіна підняла гострі екологічні проблеми сьогодення, які не повинні залишатися поза увагою суспільства. Основний фокус блог-кафе було зроблено на особливостях висвітлення цих злободенних проблем молодими блогерами для ознайомлення широкої громадськості та світу із загрозами екологічній безпеці України у воєнний час. Учасники заходу отримали практичні поради щодо ведення екоблогу, а також розвинули навички планування, анонсування та ведення екологічного блогу під час виконання групових завдань. Кожна команда розробила та презентувала ідею власного екологічного блогу. За результатами інтерактивного обговорення учасники прийшли до висновків, що екологічна освіта виступає важливим фактором формування екологічно свідомих громадян України, а екологічний блогінг є саме тією активністю, від якої залежить поширення екологічних цінностей у громадах.

29 червня було проведено в онлайн форматі останнє блог-кафе 10 «Блогінг в умовах війни: твоя історія важлива для світу». Разом з Нітченко Аллою, кандидаткою історичних наук, доценткою кафедри правоохороної діяльності та загальноправових дисциплін НУ «Чернігівська політехніка» учасники заходу обговорили, які теми і проблеми є актуальними для висвітлення в блогах у воєнний час, а також, яких вимог до подачі контенту потрібно дотримуватися та як просувати блоги соціальної дії з метою популяризації іміджу України в усьому світі. Під час інтерактивної вправи на Google серсвісі Jamboard учасники заходу візуалізували свої думки стосовно того, наскільки важливим є блогінг для розуміння молоддю того, що насправді відбувається в нашій країні. Після обміну думками учасники краще усвідомили роль блогінгу як інструменту донесення правди під час війни.

Під час підсумкового круглого столу 7 липня за участю активних учасників проєкту та представників громадянського суспільства Мельник Ольга Євгеніївна, проректорка з науково-педагогічної роботи та соціального розвитку НУ «Чернігівська політехніка», голова ГО «Центр Ґендерної Освіти», високо оцінила результати реалізації проєкту та його трансформаційний вплив на активних учасників. Координаторка проєкту «Я-Медіа» в Чернігівській області Людмила Ремньова презентувала основні здобутки учасників проєкту. Це понад 400 опублікованих блог-постів та знятих відео-блогів, 33 створених блог-канали учасників проєкту на Чернігівській блогосфері, 3 блог-канали на платформі Blogger, 6 блог-каналів на You-Tube, офіційні блог-канали проекту в Telegram та на You-Tube. У невимушеній атмосфері учасники поділилися своїми здобутками в рамках проєктної діяльності, особистими враженнями від проєктних заходів та важливими інсайтами. Високо оцінила здобутки молодих лідерів громад присутня на круглому столі журналістка Вікторія Сидорова.

 

Як же ми всі змінилися за ці дев’ять місяців, а особливо в останні чотири. Війна внесла значні корективи і в наше життя, і в проєктні заходи. Кардинально змінилися цінності, поглибшали сенси, і кожному з нас прийдеться ще багато зробити, щоб віднайти себе в цьому новому світі. Але саме головне, що всі інструменти медійної діяльності, які молодь освоїла під час проєкту ‘Я-Медіа”, є тим важливим багажем, на який молоді лідери зможуть спиратися у майбутньому.

Щиро дякуємо всім партнерам, проєктній команді і активним учасникам проєкту за новий досвід і професійне зростання. Ми це зробили всі РАЗОМ!

Проєкт реалізується НУ “Чернігівська політехніка” у співпраці з ГО “Фундація прав людини” та Університету м. Тарту (Естонія). Проєкт фінансується коштами Міністерства закордонних справ Естонської Республіки.

 

#ЯМедіа

#ФундаціяПравЛюдини

#HumanRightsFoundation

#чернігівська_політехніка

#ChePolytech

#Che_Polytech