photo_2024-09-24_12-39-00

Участь у Міжнародній конференції «Реалізація права на пам’ять: шляхи формування сучасної культури пам’яті в Україні»

23 вересня 2024р. в м. Києві у приміщенні Національного музею історії України у Другій світовій війні відбулася Міжнародна конференція « Реалізація права на пам’ять: шляхи формування сучасної культури пам’яті в Україні».

Організатори конференції:

  • – Український інститут національної памяті;
  • – Фонд «Партнерство за сильну Україну».

Мета конференції – організація системної роботи з збереження пам’яті про події російсько-української війни.

«Україна веде справедливу оборонну війну проти росії, яка вчинила проти нашої держави та її громадян міжнародний злочин агресії.

Память про цю війну обовязково мусить бути збережена.

Зазвичай світові практики вшановування й осмислення війни починаються вже після завершення подій – припинення бойових дій.

Однак, події нинішньої війни відбуваються дуже стрімко, й щоб запобігти забуванню багатьох з них – ми вже сьогодні маємо робити перші кроки у напрямку меморалізації.

Уже зараз необхідно міркувати, як найкраще зберегти память про учасників жертв та події війни та сформувати нову культуру памяті» – звучало на конференції.

В роботі конференції взяли участь відомі історики, правозахисники, музейники, народні депутати та депутати місцевих рад, громадські активісти, студентська молодь.

Від НУ «Чернігівська політехніка» в роботі конференції взяли участь: директор музею історії НУ «Чернігівська політехніка» О.І. Крук; здобувачі вищої освіти О. Євтушенко, Б. Івченко, В. Карповець, Н. Стрелок, А. Степенко, О. Шуба, В. Яцочко.