photo_2023-11-19_23-36-24

Тиждень філософії в НУ «Чернігівська політехніка»

З нагоди Всесвітнього дня філософії – World Philosophy Day-2023, який щорічно відзначається у третій четвер листопада, кафедрою філософії і суспільних наук НУ «Чернігівська політехніка» було проведено низку заходів. Цьогоріч програма була насичена не лише науковими, а й культурно-пізнавальними заходами, справжнім калейдоскопом публічних лекцій, обговорень, презентацій, проєктів.

Тиждень розпочався із засідання філософської секції наукового гуртка «Аналітичний простір» (модератор доц. С.В. Киселиця) на якому свої наукові студії представили здобувачі вищої освіти бакалаврату й аспірантури: «Ставлення української молоді до волонтерської діяльності: проблеми і досягнення» (Каріна Коваленко), «DevOps and Philosophy» (Євген Патлань), «Світоглядний двобій Давида і Голіафа» (Василь Раскін) викликали щирий інтерес і жваву дискусію. У кращих традиціях вільнодумства й демократичного полілогу присутні змогли в черговий раз переконатися, що Філософія об’єднує!

15 листопада 2023 р. відбулась публічна лекція члена-кореспондента НАН України, д.філос.н., проф., провідн.н.с. Інституту філософії ім. Г. С. Сковороди НАН України, Президента Міжнародної асоціації філософського мистецтва, Почесного доктора Національного університету «Чернігівська політехніка» Назіпа Хамітова на тему: «Філософія в епоху протистояння нового гуманізму та неототалітаризму», що викликала резонанс серед учасників – здобувачів вищої освіти та викладачів нашого університету та низки ВНЗ м. Києва.

Модерувала захід д.філос.н., проф. Світлана Крилова. Дискусія виявилась плідною, учасники домовились продовжити її найближчим часом!

Родзинкою тижня філософії стало привітання від першокурсників – здобувачів вищої освіти, які навчаються за спеціальністю «Філософія» (ОП «Аналітика суспільно-політичних процесів») – підготовлені відеоролики про роль філософії в нашому житті.

Вітальне відео з нагоди Дня філософії створили й студенти групи ФТЕ- 221 (викладач – доц. Н.В. Шакун). Філософія, як любов до мудрості, досліджує принципи та основні питання людського життя. Вона може надати нам цінні інсайти про те, як жити краще та бути щасливішими», – вважають студенти спеціальностей «Філософія» та «Фізична реабілітація» і наводять цитати видатних філософів, які можуть вплинути на наше життя та змінити його докорінно.

Не менш насиченим на цікаві заходи був і четвертий день Тижня філософії. Цього дня викладачі та  здобувачі вищої освіти першого та другого курсу, які навчаються за спеціальністю “Філософія”, освітня програма “Аналітика суспільно-політичних процесів”, брали участь у всеукраїнських заходах, організованих ЗВО-партнерами. Так, завідувач кафедри філософії і суспільних наук Наталія Шакун виступила з доповіддю “Мудрість як підстава співбуття” на X Філософському Форумі «Філософія: філія до мудрості єднає світ і Україну», ініційованому кафедрою філософських і політичних наук Черкаського державного технологічного університету. Форум об’єднав науковців та здобувачів освіти з Черкас, Харкова, Одеси, Львова, Києва та спонукав до традиційної інтелектуальної комунікації, обміну ідеями, пошуку нових, відкрив нові простори для філософської думки і слова.

Ще один захід четверга – публічна лекція «Нова парадигма освітнього лідерства: теорія та практика» д.філос.н., проф. проф. кафедри філософії і суспільних наук НУ «Чернігівська політехніка» Володимира Мандрагелі.

Професор розкрив зміст поняття парадигма, проаналізував концепцію зміни парадигми Т.Куна та охарактеризував основні тенденції сучасної парадигми освітнього лідерства. Подія об’єднала студентів та викладачів різних спеціальностей від «Філософії» (ОП «Аналітика суспільно-політичних процесів») і «Соціальної роботи» до «Економіки» і «Будівництва та цивільної інженерії», викликала щирий інтерес і жваву дискусію у всіх присутніх.

Фінальний день тижня філософії був багатий на події. Розпочався він з перегляду та обговорення документальної стрічки «Соловей співає. Доки голос має» (2019), яка є чи не найсильнішим фільмом про мову. Модерувала захід к.ф.н., доц. І.О. Ковальова. Долучилися до перегляду й обговорення фільму здобувачі вищої освіти спеціальності «Філософія» та викладачі кафедри філософії і суспільних наук.

Творці стрічки вперше в історії української документальної журналістики проаналізували українське мовне питання через призму досвідів інших країн. За їхніми словами, саме «історія цих держав говорить про те, що мова була, і особливо гостро сьогодні є одним із головних факторів національної безпеки та цілісності кожної країни.

Фільм «Соловей співає» руйнує міфи, які існують у нашому інформаційному просторі та які століттями насаджувалися як єдина істина щодо меж української мови. Документальний фільм буде цікавим і стане важливим для тих, хто розуміє чи намагається ще більше дослідити мовне питання, свою ідентичність, хто цікавиться філософією як теорією національного самоусвідомлення.

У стані інформаційної війни, коли ворог зазіхає на найважливіше, ми маємо чітко розуміти, хто ми є і за що боремося. Знання власної історії, філософії, мови не дозволить нами маніпулювати!

Цього дня відбулась і презентація книги активного учасника національно-визвольного руху на Чернігівщині кінця 1980-х-2000-х рр. С.В. Соломахи «Чернігівський Євромайдан: хроніка, факти, спогади». 

Тиждень філософії завершився. Яскраві події – публічні лекції, презентації та зустрічі з цікавими гостями, засідання філософської секції наукового гуртка, форум з колегами з Черкас, Харкова, Одеси, Львова, Києва, студентські активності – вкотре продемонстрували інтерес викладацької і студентської спільноти до гуманітарного знання. Дякуємо всім, хто організовував заходи та долучився до них.

 

#ChePolytech

#КафедраФСН

#АналітикаСуспільноПолітичнихПроцесів

#ДеньФілософії2023