НУ «Чернігівська політехніка»

Студентська молодь обговорила проблему насильства

7 грудня в рамках Міжнародної акції «16 днів проти насильства» за ініціативи Центру ґендерної освіти Чернігівського національного технологічного університету і підприємства «Навчально-методичний центр» Федерації профспілкових організацій Чернігівської області та за підтримки Департаменту сім’ї, молоді та спорту Чернігівської обласної державної адміністрації, громадських організацій «Спілка жінок Чернігівщини» й «Ліга ділових і професійних жінок України» була проведена дискусійна платформа «Світ без насильства: погляд молоді».

Організатори переслідували мету – привернути увагу студентської молоді до актуальних проблем забезпечення рівних прав і можливостей жінок та чоловіків задля попередження випадків соціального насильства, різноманітних форм дискримінації.  У заході взяли участь студенти і викладачі Чернігівського національного технологічного університету, Національного університету «Чернігівський колегіум» ім. Т.Г. Шевченка, Чернігівського інституту інформації, бізнесу і права.

У вступному слові заступник директора Департаменту сім’ї, молоді та спорту Чернігівської облдержадміністрації, начальник управління у справах сім’ї та молоді Голуб В’ячеслав Львович, зазначив, що з 25 листопада до 10 грудня в усіх регіонах України проходить акція “16 днів проти насильства”, в рамках якої громадськими організаціями, місцевими структурними підрозділами у справах сім’ї та молоді, центрами соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді проводяться заходи з попередження і подолання насильства в сім’ї, але обраний формат дискусійної платформи є оригінальним та інноваційним.

Проректор з науково-педагогічної та виховної роботи Чернігівського національного технологічного університету Мельник Ольга Євгеніївна, наголосила що дане зібрання є надзвичайно важливим заходом, який покликаний відобразити позицію свідомої молоді щодо різних форм насильства і дискримінації. Директор підприємства «Навчально-методичний центр» Федерації профспілкових організацій Чернігівської області Осадча Тетяна Василівна відзначила, що платформа засвідчує небайдужість молодого покоління до означеної проблеми і сприяє формуванню ненасильницької ідеології у суспільстві. Голова громадської організації «Спілка жінок Чернігівщини» Дорожкіна Ірина Василівна побажала учасникам натхнення та плідної співпраці, відзначивши, що в 2000 році, саме в цьому приміщенні, був проведений перший захід котрим  Чернігівщина долучилася до Міжнародної акції  “16 днів проти насильства”, і вже сімнадцятий рік поспіль на теренах нашого регіону ця акція має широкий резонанс і до неї долучається все ширше коло небайдужих.

В ході дискусії піднімалися питання запобігання та протидії соціальному насильству, правового забезпечення подолання різноманітних форм дискримінації,  аналізувалися прояви та шляхи подолання ґендерного насильства, розглядалися освітні практики в сфері запобігання дискримінації. Жвавий інтерес учасників викликало обговорення проблем сімейного насильства, проявів агресії у підлітковому та молодіжному середовищі. Слід зазначити, що студенти не тільки акцентували увагу на таких випадках, а й, активно дискутували та намагалися, запропонувати шляхи та методи подолання таких ганебних явищ. Студенти юридичного факультету, надали досить змістовну інформацію про забезпечення гарантій прав дітей, жінок, осіб похилого віку та людей з обмеженими можливостями, ознайомили присутніх з гарантіями соціального захисту українських трудових мігрантів та правовим і практичним аспектом такого ганебного явища як торгівля людьми.

До дискусійної платформи долучилися студенти юридичного факультету (Ващенко Владислав, Ковальчук Олександр, Кожевніков Богдан, Нестеренко Юлія, Березан Дмитро, Юрченко Дар’я, Пономаренко Олена), факультету соціальних технологій, оздоровлення та реабілітації (Маррацца Анастасія, Мартинов Давид, Бондаренко Марія, Акуленко Ярослава, Товста Ольга, Руденок Альона), факультету життєдіяльності, природокористування і туризму (Тимошенко Олександр, Нечай Вікторія, Сидоренко Олександр), обліково-економічного факультету (Ірха Яна).

В обговоренні питань взяли участь представники державних органів влади: Юда Лариса Анатоліївна, радник з ґендерних питань голови Чернігівської облдержадміністрації, Дядечко Лариса Михайлівна, завідувачка сектору трудових відносин, умов та оплати праці Департаменту соціального захисту населення Чернігівської ОДА, Бабенко Ірина Михайлівна, фахівець із соціальної роботи Чернігівського обласного центру соціальних служб для дітей та молоді, Лукашенко Світлана Миколаївна, методист Чернігівського обласного центру соціальних служб для дітей та молоді.

ЦҐО ЧНТУ висловлює подяку викладачам університету Акименко Олені Юріївні, доценту кафедри бухгалтерського обліку, оподаткування та аудиту, Герасименко Олені Володимирівні, доценту кафедри соціально-гуманітарних дисциплін, Задорожній Світлані Миколаївні, доценту кафедри менеджменту та державної служби, Ільєнко Ростиславі Василівні доценту кафедри управління персоналом та економіки праці, Шакун Наталії Валеріївні, зав кафедри соціально-гуманітарних дисциплін   за допомогу в організації та проведенні дискусійної платформи. Модератором заходу була Ємець Наталія Анатоліївна, керівник Центру гендерної освіти ЧНТУ.

Слід підкреслити, що такі заходи забезпечують формування усвідомленого ставлення молоді до проявів різних форм дискримінації та насильства, а також сприяють залученню студентів до проведення інформаційних роз’яснювальних заходів для громадян різних категорій з метою підвищення обізнаності населення Чернігівського регіону з питань попередження насильства в сім’ї, жорсткого поводження з дітьми, формування свідомості всіх верств населення щодо нетерпимого ставлення до насильства.

Дискусійна платформа пройшла у неформальній, дружній атмосфері, підняті питання викликали небайдужість у слухацької аудиторії, що сприяло жвавій дискусії. За результатами буде виданий електронний збірник матеріалів дискусійної платформи.