Голокост_фото

Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту

Щорічно 27 січня відзначають Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту. Україна на державному рівні вшановує жертв трагедії з 2012 року. Генеральна асамблея ООН прийняла 1 листопада 2005 року Резолюцію № 60/7, у якій говориться, що «Голокост, який привів до знищення однієї третини євреїв і незліченної кількості представників інших національностей, буде завжди слугувати всім людям пересторогою про небезпеки, які приховують у собі ненависть, фанатизм, расизм та упередження…». Саме цей документ оголосив Днем пам’яті жертв Голокосту 27 січня. В цей день в 1945 році війська 1-го українського фронту увійшли до нацистського табору смерті Аушвіц. Цей табір став у сучасному світі символом нацистських злочинів.

Голокост – переслідування та масове винищення нацистами євреїв під час Другої світової війни.

Існувало три етапи «еволюції ставлення» нацистів до євреїв з 1933 по 1945 рр. На першому етапі існував лозунг: «ви не повинні жити серед нас, залишаючись євреями», на другому – «ви не повинні жити серед нас», і на третьому – «ви не повинні жити»! Тотальне вбивство євреїв розпочалося з початком німецько-радянської війни. Якщо на осінь 1941 р. живими залишалися 80% жертв Голокосту, то на осінь 1942 р. лише 20%. Коли чуєш такі цифри, то розумієш справжній масштаб трагедії загальнолюдського значення, і бажаєш тільки одного, щоб ідеологія ксенофобії, антисемітизму ніколи не повторилася.

Нацистська расова політика базувалася на дискримінаційних заходах, що з часом переросли у масові страти. План «остаточного вирішення єврейського питання» зазнавав змін у процесі краху нацистського «бліцкрігу» в СРСР. Перспективи переселення євреїв у певну місцевість (на територію Польщі – район Кракова, на Мадагаскар чи за Уральські гори) з розгортанням подій Другої світової війни виявилися примарними. Нацисти вдалися до терору.

Єврейські громади 27 країн Європи були піддані переслідуванню та вбивствам з боку нацистської окупаційної влади в роки Другої світової війни (1939 – 1945 рр.) внаслідок чого загинуло 6 млн людей.

Всі ми маємо визнати, що Голокост – це не єврейська історія, це частина історії Другої світової війни, це частина нашої історії, де євреї стали об’єктом знущань.

Більше інформації див. за покликанням: https://uinp.gov.ua/tegy/golokost