НУ «Чернігівська політехніка»

Круглий стіл «Покоління прав людини: жіночий вимір»

12 березня до Дня боротьби за права жінок і міжнародний мир за ініціативи Центру ґендерної освіти ЧНТУ та кафедри теорії та історії держави і права, конституційного права і кафедри соціально-гуманітарних дисциплін ННІ права і соціальних технологій відбувся круглий стіл «Покоління прав людини: жіночий вимір». Студенти та викладачі обговорили актуальні проблеми забезпечення прав жінок, прояви дискримінації щодо жінок та шляхи досягнення реальної ґендерної рівності.

Цікаво було послухати думку учасників щодо суспільно-історичного змісту свята 8 березня, наприкінці  дискусії організатори провели бліц-опитування, в ході якого переважна більшість і студентів, і викладачів категорично висловилися проти відміни відзначення цього Дня, як державного свята.

Проблема прав жінок і ґендерної рівності викликала не тільки жвавий інтерес, а й палке обговорення учасників круглого столу, яке перейшло у практичну площину. Зокрема, відповіді на питання про те, хто повинен перебувати у відпустці по догляду за дитиною, або, як повинні розподіляти обов’язки по домашньому господарству чоловік і дружина, не є однозначними ні серед молоді, ні серед викладачів.

Слід відзначити, що участь у заході взяли студенти усіх навчально-наукових  інститутів ЧНТУ, але найактивнішими були юристи, а Приходько Вероніка та Кравченко Олександр (ІІ курс, група ТПР-161, науковий керівник к.ю.н., доц. Н.В.Марущак) підготували тематичну презентацію «Покоління прав людини: жіночий вимір». Неабиякий інтерес слухачів мала презентація декана ФЕІТ к.т.н., доц. Сергія Анатолійовича Іванця «Жінка в ІТ». Студенти механіко-технологічного факультету Крисько Михайло і Лутченко Дмитро (ІІІ курс, група ЗВ-151, науковий керівник к.т.н., доц. С.В. Олексієнко) зробили дуже цікаву презентацію «Місце жінки у зварювальному виробництві». Змістовною була презентація «Видатні жінки світу та їх культурні здобутки», котру підготували студенти факультету електронних та інформаційних технологій Трощилов Михайло і Полевод Олександр (І курс, група КБ-171, науковий керівник к.пед.н., доц. І.Г. Карпова).

Загалом, круглий стіл сприятиме формуванню усвідомленого ставлення молоді до проблем забезпечення прав жінок, вихованню у молодого покоління гендерної чутливості та толерантності, що сприятиме подоланню випадків соціального насильства, різноманітних форм дискримінації щодо жінок, залученню студентів до проведення інформаційних роз’яснювальних заходів для соціально вразливих верств населення.