НУ «Чернігівська політехніка»

Ґендерний хакатон: технології і медіа у досягненні ґендерної рівності

15-17 червня 2017 р. представниці Центру ґендерної освіти ЧНТУ Акименко О.Ю., доцент кафедри бухгалтерського обліку, оподаткування та аудиту ЧНТУ і Петровська А.С., аспірантка кафедри менеджменту та державної служби ЧНТУ взяли участь у заході для членів Всеукраїнської мережі осередків ґендерної освіти ВНЗ «Ґендерний хакатон: технології і медіа у досягненні ґендерної рівності». Організатори зібрання: Всеукраїнська мережа осередків гендерної освіти ВНЗ у партнерстві з Представництвом Фонду імені Фрідриха Еберта в Україні.

В ході роботи відбувся круглий стіл «Ґендерна рівність і ґендерний мейнстримінг в українській вищій школі», на якому представники осередків з різних регіонів України ознайомили присутніх з результатами своєї діяльності. О. Акименко презентувала роботу ЦҐО ЧНТУ і представила «Ґендерний паспорт Чернігівського національного технологічного університету».

На заході була обговорена участь Всеукраїнської  мережі осередків ґендерної освіти у підготовці Національного плану дій з імплементації дорожньої карти Європейського дослідницького та інноваційного простору Європи (European Research Area Roadmap). Також були представлені новітні методики у сфері ґендерної освіти: «Ґендерний відкритий університет: ґендерна грамотність та культура працівників соціальної сфери» (Харківська гуманітарно-педагогічна академія), «Студентська ґендерна експертиза» (Сумський державний педагогічний університет ім. А.С. Макаренка), Місцева ініціатива «Безпечний Луцьк: ґендерний моніторинг центральної частини міста» (Луцький педагогічний коледж), «Розвиток академічної ґендерної дослідницької мережі: національний та глобальний моніторинг» (Рівненський державний гуманітарний університет) та ін.

Учасники хакатону отримали змогу не лише познайомитися з інноваційними розробками у сфері формування ґендерно чутливого середовища («Протидія ґендерно-обумовленому насильству: з досвіду діяльності Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги» м. Суми,  «Досвід розробки та впровадження програмного забезпечення для вирішення проблем ґендерної нерівності в університетах – краудсорсингової онлайн-платформи», «Дизайн проти порушення прав людини: протидія ґендерній дискримінації. Світовий досвід»), але й спробувати свої сили у створенні проектів з соціально ґендерної  інфографіки.

Представниці ЦҐО ЧНТУ отримали незабутні враження, привезли нові ідеї та задуми.