м

Фінальний круглий стіл проєкту “Мир у цифровий час”-2022

У липні цього року на Чернігівщині розпочалась реалізація проєктних заходів у Чернігівській області для посилення професіоналізму лідерів громадських організацій у царині соціальної згуртованості і солідарності, а також розвиток діалогу шляхом посилення блогерства і громадського лідерства задля подолання наслідків війни шляхом об’єднання зусиль лідерів громад з різних областей України в єдину платформу. Правозахисна програма реалізується Національним університетом «Чернігівська політехніка», громадською організацією «Центр генденрої освіти» у партнерстві з громадською організацією «Фундація Прав Людини», Інститутом зовнішніх культурних зв’язків (IFA) за підтримки Міністерства закордонних справ Федеративної Республіки Німеччина.

Метою проєкту є посилення в суспільстві соціальної згуртованості та солідарності як важливих умов після воєнного відновлення, сталого розвитку країни, її європейської інтеграції; розширення можливостей громадських діячів та посилення їхніх голосів на місцевому рівні; забезпечення виконання в Україні умов Резолюції 1325 Ради Безпеки ООН, Резолюції 2250 Ради Безпеки ООН та досягнення цілей сталого розвитку до 2030 року.

З липня розпочались проєктні заходи. Зокрема, 21 липня 2022 року відбулась зустрічі координаторки проєкту в Чернігівській області Наталії Шакун з головою Молодіжної ради при Чернігівській ОДА Юлею Дзюбою та амбасадорами/ками проєкту – Аллою Нітченко, Оленою Герасименко, Тетяною Острянко, Ольгою Тимченко, Олександром Литвином, представниками студентської ради «Чернігівської політехніки». Варто зауважити, що до команди проєкту долучилися активісти/ки, які мають досвід громадської та адвокаційної діяльності, пройшли міжрегіональні школи з молодіжного лідерства та цифрового блогерства в Києві, провели тематичні блог-кафе, тренінги, вели соціальні й правозахисні блоги.

Презентація проєкту «Програма з розширення можливостей заради відновлення порозуміння для лідерів громад в Україні «Мир у цифровий час»» для представників органів місцевого самоврядування, громадських лідерів, внутрішньо переміщених осіб відбулась 25 серпня у прес-центрі Національного університету «Чернігівська політехніка». Ректор університету Олег Новомлинець подякував ЗСУ та підкреслив, що захід став свідченням соціальної згуртованості та поновлення активної діяльності Університету. Попри те, що під час активних бойових дій «Чернігівська політехніка» зазнала руйнувань,  освітня інфраструктура відновлюється і продовжується реалізація місії закладу в житті міста й регіону, в тому числі й у напрямку втілення молодіжних громадських ініціатив.

Протягом серпня-листопада на базі Національного університету «Чернігівська політехніка» було проведено десять блог кафе, два дводенні тренінги, у партнерстві з Агенцією регіонального розвитку Чернігівської області організовано Виставку-вернісаж з нагоди Дня миру та міста Чернігова, соціальний форум-театр.

В рамках курсу було підготовлено та апробовано курс неформальної освіти «Психологічні особливості переживання військового конфлікту: чинники стійкості та згуртованості на рівні громад» (викладачі доц. Ганна Чепурна та доц. Вікторія Філіпович) для ознайомлення з сучасними теоріями посттравматичного зростання; опанування найновітнішими тренінговими технологіями посилення стійкості та згуртованості на рівні громад та методами відновлення психологічного благополуччя осіб, постраждалих від війни.

У проєктних заходах взяли участь студентський актив «Чернігівської політехніки», представники Молодіжної ради при Чернігівській ОДА, студенти НУ «Чернігівський колегіум» імені Т.Г. Шевченка. Активні учасники проєкту змогли також пройти навчання у 4-денних навчальних міжрегіональних Школах-тренінгах у Києві з тем арт-терапевтичного відновлення, цифрового блогінгу, медіаграмотності, громадського лідерства, соціальної згуртованості громад під час війни.

Про перебіг проєктних активностей, менторську програму проєкту,  можна дізнатися як з його фб-групи https://www.facebook.com/groups/485754632605231, так і на платформі, де розміщені блоги наших учасників https://www.mustpost.online/.

 Проєкт виконується у співпраці з громадською організацією «Фундація прав людини» та фінансується Інститутом зовнішніх культурних зв’язків (IFA) коштами Міністерства закордонних справ Федеративної Республіки Німеччина.

 

#PeaceInDigitalEra

#МируЦифровийЧас

#ФундаціяПравЛюдини

#HumanRightsFoundation

#ChePolytech

#ЦентрГендерноїОсвіти