8_may_site-01

Загальноуніверситетська кураторська година

Загальноуніверситетська кураторська година з нагоди Дня пам’яті та примирення

8.05.2023р. викладачі та здобувачі вищої освіти університету взяли участь в загальноуніверситетській кураторській години присвяченій відзначенню Дню пам’яті та примирення.

Організувала та провела захід кафедра філософії і суспільних наук. З доповіддю. «Пам’ять серця. 78 років перемоги над нацизмом: сторінки історії та уроки для сьогодення» виступив к.і.н., доц., професор кафедри О.І.Крук.

ІІ світова війна, яка тривала з 1 вересня 1939 р. по 2 вересня 1945 р. була найбільшим та найкривавішим конфліктом в історії людства. В ній брали участь понад 60 держав. Бойовими діями були охопленні Європа та Східна Азія, Африка й Близький Схід, Атлантика й Тихий океан. Загинуло від 50-до 85 млн. людей.

Україна була одним із основних полів битв Другої світової війни і простором, де тоталітарні режими вчиняли масові злочини. Внаслідок війни Україна втратила більше 8 млн. людей, в т.ч. 3 млн. на фронті і 5 млн. мирного населення.

Відзначення Дня пам’яті та примирення 8 травня – європейська традиція пам’яті про Другу світову війну, яку українська держава послідовно впроваджує після Революції гідності.

Особливо актуальними уроки Другої світової стали сьогодні, коли російська федерація веде повномасштабну війну проти України. Війну безжальну й жорстоку, спрямовану на знищення визначальних засад європейської цивілізації. Поборюючи рашизм, українці захищають не тільки свою Батьківщину, а й усю Європу, продовжують славні традиції своїх предків, відстоюють ідеали свободи, рівності, демократії і гуманізму.