БЯ_2

Вшанування 80-х роковин трагедії Бабиного Яру

Сьогодні лекція доцента, к.іст.н., доцента кафедри філософії і суспільних наук Олени Герасименко була присвячена 80-м роковинам трагедії у Бабиному Яру.

Протягом 29 – 30 вересня 1941 р. були вбиті майже 34 тис. євреїв. Бабин Яр став жахливим експериментом нацистів із «вирішення єврейського питання» і поклав початок створенню «фабрик смерті» по всій Європі.

Єврейські громади 27 країн Європи були піддані переслідуванню та вбивствам з боку нацистської окупаційної влади в роки Другої світової війни (1939 – 1945 рр.) в наслідок чого загинуло 6 млн. людей.

Існувало три етапи «еволюції ставлення» нацистів до євреїв з 1933 по 1945 рр. А саме, на першому етапі існував лозунг: «ви не повинні жити серед нас, залишаючись євреями», на другому – «ви не повинні жити серед нас», і на третьому – «ви не повинні жити»! Тотальне вбивство євреїв розпочалося з початком німецько-радянської війни. Якщо на осінь 1941 р. живими залишалося 80% жертв Голокосту, то на осінь 1942 р. лише 20%.

Бабин Яр залишився спільною могилою не менш як для 100 тис. людей різних національностей і вірувань. Маємо про це пам’ятати і жити так, щоб не допустити повторення ідеології ксенофобії і антисемітизму.