photo_2024-07-10_22-22-21

Візит до Німеччини в межах проєкту «Місцева стійкість та відновлення: потенціал українського громадянського суспільства в Чернігівській області»

З 8 по 11 липня 2024 р. в межах проєкту «Місцева стійкість та відновлення: потенціал українського громадянського суспільства в Чернігівській області» відбулась обмінна та нетворкінгова поїздка до Німеччини (Берлін та Шверін).

До складу делегації увійшли голови громад та представники неурядових організацій Чернігівщини. ГО «Чернігів Європейський» представляла зав. кафедри філософії і суспільних наук НУ «Чернігівська політехніка» Наталія Шакун, яка брала участь у презентації дослідження «Громадянське суспільство Чернігівщини: фактори стійкості, нагальні потреби, участь у відбудові».

Програма візиту включала зустрічі у департаменті Європейської та міжнародної політики розвитку міст Федерального міністерства житлового господарства, містобудування та будівництва; з представниками відділу S04 (стабілізація та реформи) з Федерального Міністерства Закордонних Справ; в департаменті співпраці у сфері муніципального розвитку Німецької асоціації міст і муніципалітетів (Deutscher Städte- und Gemeindebund); з президенткою та депутатами різних фракцій парламенту землі Мекленбург-Передня Померанія; з представниками Молодіжної ради землі Мекленбург-Передня Померанія та Герхардом Бляєм, ініціаторами молодіжних обмінів між Чернігівщиною та Мекленбургом-Передньою Померанією; а також з членами ГО Nord Haus UA, та представниками українських діаспорських організацій (Українсько-німецький культурний центр “Січ”) з інших міст федеральної землі Мекленбург-Передня Померанія, а також представниками місцевих німецьких організацій (Caritas Schwerin, Червоний Хрест м. Гревесмюлен).

Учасники зустрічей обговорили та запланували співпрацю в області освіти та науки, культурні обміни, обмін досвідом в різних сферах, гуманітарну допомогу, підтримку демократії та захист прав людини.

Ознайомча поїздка була організована Німецько-Українським Бюро в межах проєкту «Місцева стійкість та відновлення: потенціал українського громадянського суспільства в Чернігівській області» за фінансової підтримки німецького Федерального агентства з питань громадянської освіти (Bundeszentrale für politische Bildung/bpb).