DSC_0193

Відкритий простір «Профілактика булінгу: виклики та перспективи»

22 грудня 2021 року в НУ «Чернігівська політехніка» у змішаному форматі відбувся Відкритий простір «Профілактика булінгу: виклики та перспективи» – фінальний захід проєкту «Кроки до безпечної громади: протидія булінгу у молодіжному середовищі / Steps to safe community: bulling prevention in the youth environment». Проєкт реалізовано ГО «Чернігів Європейський» у партнерстві з Національним університетом «Чернігівська політехніка» за програмою малих грантів, яка адмініструється ІСАР Єднання в межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансової підтримки Європейського Союзу. Команда проєкту: члени ГО «Чернігів Європейський», доцентки кафедри соціальної роботи – Тетяна Децюк, координаторка проєкту, Марина Захаріна, Катерина Максьом та зав.кафедри маркетингу PR-технологій та логістики Анна Вербицька.

Булінг як соціальна проблема має ряд негативних наслідків: педагогічні (шкільна дезадаптація, академічна неуспішність); психологічні (психологічні розлади, порушення соціалізації); медичні (травматизація). Традиційні методи (бесіди, лекції, тренінги) не є достатньо ефективними в роботі з сучасними підлітками. Відтак, метою Відкритого простору став пошук ефективних альтернативних рішень проблеми булінгу, а також налагодження тісної співпраці між усіма стейкхолдерами. Учасники заходу, серед яких представники Університету, громадських організацій, управлінь освіти, молодіжних центрів, закладів загальної середньої освіти, управління патрульної поліції, презентували власний досвід у протидії молодіжного булінгу та долучилися до обговорення перспектив співпраці щодо подальших кроків у розвитку безпечної громади.

З вітальним словом виступила проректорка з науково-педагогічної та виховної роботи НУ «Чернігівська політехніка» Ольга Мельник, яка поділилася досвідом Університету щодо протидії булінгу.

Голова ГО «Чернігів Європейський» Ганна Дивнич підкреслила вагому роль проєкту «Кроки до безпечної громади: протидія булінгу у молодіжному середовищі / Steps to safe community: bulling prevention in the youth environment» у діяльності організації та житті громади.

Начальниця відділу професійної, вищої освіти і науки Управління освіти і науки Чернігівської обласної державної адміністрації Тетяна Давидова наголосила на необхідності об’єднання зусиль стейкхолдерів у протидії булінгу.

На сьогодні законодавство з протидії булінгу в навчальних закладах України проходить етап свого становлення. Важливим кроком на шляху до подолання шкільного булінгу стало законодавче регулювання цієї проблеми та встановлення відповідальності за вчинення булінгу. Досвідом профілактики булінгу поділилася Ольга Мельник, т.в.о. начальника відділу зв’язків з громадськістю управління патрульної поліції в Чернігівській області ДПП.

Наслідки булінгу є серйозними як у короткостроковій так і довгостроковій перспективі. Сучасне покоління цифрових технологій дуже відрізняється від попередніх, а отже і методи роботи з ними мають бути іншими. Інноваційними підходами до роботи із дітьми та молоддю поділилася Неля Лавріненко, директорка приватноого закладу освіти «Мудрангелики».

Про сучасні підходи до роботи із молоддю розповіла директорка Чернігівського обласного молодіжного центру Ірина Сімонова.

Командою проєкту «Кроки до безпечної громади: протидія булінгу у молодіжному середовищі / Steps to safe community: bulling prevention in the youth environment» презентовано інноваційний підхід до профілактики булінгу, заснований на поєднанні когнітивної та емоційної складових сприйняття інформації. Окреслено результати роботи щодо використання інструментів гейміфікації профілактики булінгу: настільної гри «Danger in Jungles» та соціального перфомансу, через які проводяться уявні паралелі між світом тварин і світом людей.

До реалізації проєкту було залучено 24 заклади: 12 закладів загальної середньої освіти Чернігівської області, 8 – ЗЗСО м. Чернігова, КЗ «Ніжинський міський молодіжний центр, КЗ «Чернігівський обласний молодіжний центр», КЗ «Навчально-реабілітаційний центр» ЧОР та Коледж економіки і технологій НУ «Чернігівська політехніка». Громади реалізації проєкту: Корюківська ТГ, Менська ТГ, Ніжинська ТГ, Бахмацька ТГ, Городнянська ТГ, Куликівська ТГ, Козелецька ТГ, Ріпкинська ТГ, Чернігівська ТГ, Іванівська ТГ, Сновська ТГ.

У рамках проєкту протягом листопада-грудня 2021 р. було проведено 10 майстер-класів для 20 менторів з 10 ТГ Чернігівської області. На етапі мережування менторами було проведено 120 ігор для учнів ЗЗСО. Соціальний перфоманс переглянули 508 учнів у віці 12-16 років. Завдяки перфомансу глядачі змогли емоційно відчути проблеми героїв, а також обговорити їх з експертами, знайти відповіді на питання стосовно булінгу. Це дозволило підліткам не тільки поговорити про існуючі проблеми, але й знайти шляхи їх попередження через емоційне переживання, естетичне сприйняття та поради експертів.

За підсумками Відкритого простору заплановано подальшу співпрацю у напрямі використання інструментів гейміфікації профілактики булінгу.

Фото: ГО «Чернігів Європейський».