увага змова

УВАГА «змова»! Чергова маніпуляція від «експертів»!

1 лютого  на телеграм каналі НОВИНИ ЧЕРНІГІВЩИНИ  оприлюднено повідомлення  під заголовком  «Дива  неProzorrosti: чергова змова і завищена  ціна на майже 2 мільйони».

Без сумніву мова їде про закупівлю Національним університетом «Чернігівська політехніка» будівельних робіт з очікуваною вартістю робіт 10 194 548,00 гривень по об’єкту «Капітальний ремонт покрівлі нежитлової будівлі «А-2» Національного університету «Чернігівська політехніка», пошкодженої внаслідок збройної агресії російської федерації, за адресою: м. Чернігів, проспект Левка Лук’яненка, 2а». Для багатьох мешканців міста зазначений об’єкт відомий  як колишній кінотеатр «Перемога».  

Закупівлю було оголошено в січні поточного року на електронній платформі PROZORRO. 19 січня відбувся аукціон  у якому прийняло участь вісім учасників, які  надали цінові пропозиції від  найменшої у  7229769,22 гривень до найбільшої -10189367,53 гривень. На даний час триває оцінка пропозицій учасників на предмет відповідності вимогам тендерної документації. ( про хід  процедури можна ознайомитись за посиланням https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2024-01-08-002664-a).

 Одразу  слід зазначити що  «тендер» по вказаному об’єкту проводиться не вперше, а точніше вдруге, адже  в листопаді 2023 року  процедура закупівлі на PROZORRO вже проводилась у якій прийняло участь два учасники і  які надали тоді цінові пропозиції на  9471687,00 гривень та 10189879,20 гривень відповідно.  (про хід  процедури можна ознайомитись за посиланням https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2023-10-11-013978-a ).

Проте за досвідом  попереднього тендеру висновок один, що як тільки  будівельні підприємства (учасники тендеру) ознайомлюються з усіма  вимогами договору та проектно-кошторисної документації (переліком і об’ємом робіт, вимогами до якості матеріалів, термінів виконання робіт, умов оплати)  учасники ПИСЬМОВО відмовляються від  подальших переговорів і укладання договору, що і відбулось у 2023 році по даному об’єкту. У підсумку замовник (університет) втрачає час  та фінансування, яке  відповідно до діючого законодавства обмежується бюджетним періодом (календарним роком).

Фактично деякі учасники навмисно  «штучно» зменшують ціну пропозиції з метою перемогти у тендері, а після укладання договору та початку робіт намагаються змушувати замовника укладати додаткову угоду на збільшення  ціни договору мотивуючи  замалою ціною на такий заявлений об’єм робіт, що звичайно суперечить законодавству. В свою чергу замовник визначає очікувану вартість предмета закупівлі у точній відповідності вартості будівельних робіт що зафіксовано у  експертному звіті  за результатами розгляду проектно-кошторисної документації, складеного експертною установою.

Для упередження описаних вище шахрайських дій з боку учасників під час проведення закупівель за державні кошти, законодавець надав право замовнику вимагати від учасників підтвердження виконання аналогічних договорів (робіт), з їх документальним підтвердженням.

Саме надання недостовірної інформації (документів) учасником ТОВ “СТРОЙБУД КОНСАЛТ ІНВЕСТ” про виконання аналогічних робіт   і було причиною відхилення його пропозиції. Підтвердження подання учасником недостовірної інформації (документів) було отримано  від управління капітального будівництва Чернігівської міської ради. (з інформацією можна ознайомитись за посиланням https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2024-01-08-002664-a )

Будьте пильні! Не довіряйте не перевіреній інформації!