photo5354893258637030362

Тьютори в НУ «Чернігівська політехніка»

Вже другий рік поспіль в НУ «Чернігівська політехніка» діє інститут тьюторів.

Тьютори – це студенти-наставники для груп першого курсу. Вони входять до складу студентського самоврядування Національного університету «Чернігівська політехніка» (далі – Університет) і підпорядковані Студентській раді Університету. Діяльність тьюторів розповсюджується на студентські групи першого курсу, є добровільною, волонтерською, відповідає принципу «рівний-рівному». Тьютори є помічниками викладачів-кураторів.

Метою діяльності тьютора є адаптація студентів першого курсу до умов навчання в Університеті.

Завданнями тьютора є:

  • · поступове ознайомлення першокурсників із особливостями студентського життя в Університеті;
  • · ознайомлення першокурсників із структурними підрозділами Університету;
  • · допомога щодо підготовки до участі групи у культурно-масових заходах Університету;
  • · інформування першокурсників про діяльність Студентської ради та інших органів студентського самоврядування, студентських об’єднань Університету;
  • · ознайомлення першокурсників з сайтами, а також групами та акаунтами різних структурних підрозділів Університету в соціальних мережах.

Тьютори – це студенти 2-4 курсу денної форми навчання, які є активними учасниками громадського життя Університету і є представниками тієї ж спеціальності, що і група першого курсу, з якою вони будуть працювати.

На сьогодні в університеті здійснюють свою діяльність 50 тьюторів. Така ж кількість була і минулого року.

Своїми враженнями від роботи з першокурсниками поділилася тьютор 2020-2021 н. р. Горошко О. (спеціальність «Соціальна робота»):

«На 4 курсі я стала тьютором групи СР-201, і хочу сказати, що для мене це безцінний досвід. Але найголовніше, що була користь для наших першокурсників, які прийшли у складний для всіх час пандемії і тільки вчилися пристосовуватись до дистанційного навчання.

З групою ми зустрічалися не рідше 1 разу на 2 тижні офлайн, а під час карантину онлайн. Час від часу у групи виникали питання, на які ми разом із їх куратором Альоною Миколаївною Ревко відповідали. Одна з важливих зустрічей із групою була присвячена процедурі іспитів, заліків, також академічній доброчесності і написання курсових. На мою думку, за цей не легкий навчальний рік співпраця з групою була плідною. І хоч це був пілотний перший рік діяльності тьюторів, але він був вдалий і вкрай потрібний».

За цей невеликий проміжок часу ми маємо перші позитивні результати діяльності тьюторів, хоча були певні непорозуміння і складнощі. Тож продовжуємо працювати та вдосконалюватися.

Координаторка роботи тьюторів Т.М. Децюк