IMG_3096

Результати участі в програмі обміну Sakura Science Exchange Program

У рамках участі в програмі обміну Sakura Science Exchange Program, яка проводиться Японським агентством з науки та технологій, група здобувачів вищої освіти НУ «Чернігівська політехніка» та доцент кафедри економіки, обліку і оподаткування, к.е.н. Гнедіна Катерина взяли участь у Міжнародному зимовому семінарі 2023, під час якого здобувачі вищої освіти ознайомили учасників з особливостями діяльності та здобутками університету, а доцент, к.е.н. Гнедіна Катерина презентувала результати досліджень на тему «Renewable energy development in Ukraine: modern challenges and prospects in the context of decarbonization of energy sector», висвітливши у доповіді найбільш актуальні питання сучасного світу – забезпечення енергетичної безпеки та шляхи декарбонізації енергетичного сектору, а також сфокусувавши увагу на напрямах його відбудови в Україні та перспективах розвитку відновлюваної енергетики.

Здобувачі вищої освіти НУ «Чернігівська політехніка» разом зі студентами Ганноверського університету імені Готфріда Вільгельма Лейбніца (Німеччина) та Туринського університету (Італія) мали чудову можливість познайомитися з особливостями діяльності університетів та дослідницьких інститутів Японії. Зокрема, учасники програми відвідали інженерний факультет університету Ямагата (Yamagata University), факультет природничих наук, UGAS Iwate University, Інститут лісу та дізналися про концепцію декарбонізації, застосування data learning в природничих науках, вплив землетрусів та цунамі на місцеві спільноти. Відвідання Музею цунамі також було вражаючим та пізнавальним досвідом.

Програма Sakura Science стала чудовим інструментом для співпраці між університетами та науковими установами. Вона надала можливість здобувачам вищої освіти та викладачам з різних університетів ознайомитися з науковими досягненнями та специфікою діяльності університету Ямагата, культурою Японії, що є дуже важливим для розвитку наукового співтовариства, обміну досвідом та знаннями.

Висловлюємо щиру подяку організаторам Sakura Science Exchange Program, професору Ларрі Лопезу з факультету сільського господарства за успішну реалізацію програми обміну та бажаємо усім учасникам нових звершень, успіхів у подальших наукових дослідженнях та розвитку співпраці між університетами.

Раді поділитися з вами враженнями від учасників поїздки:

“Не зважаючи на складну й довгу дорогу це була вражаюча й дуже насичена поїздка. Мене неймовірно вразила екологічна освіченість японців, їх самовідданість в збереженні природи, зменшенні негативного впливу на навколишнє середовище та готовності до співіснування з невблаганною стихією. Це був важливий досвід для мене, як для еколога і яскравий приклад, на який Україні потрібно рівнятися у виконанні концепції сталого розвитку.” (Олеся Бережник, здобувачка вищої освіти спеціальності  «Екологія»)

“Поїздка була важка, але програма цікава, особливо слухати про цунамі та дивитись на наслідки. Було цікаво дізнатись про те, як ця нація намагається приборкати стихію шляхом адаптації та модифікації міст.” (Валерія Андрієнко, здобувачка вищої освіти спеціальності «Маркетинг»)

“Японія вражає своїми технологіями, побутом та, зокрема, дбайливим ставленням до своєї екології.  Sakura program була націлена на обмін досвідом людей з багатьох країн світу (Німеччина, Японія, Італія). Основною ідеєю програми було усвідомлення того, що від усіх нас залежить майбутнє нашої планети.” (Крістіна Аксютенко, здобувачка вищої освіти спеціальності  «Будівництво та цивільна інженерія»)

“Японія – дуже гарна, сучасна та цікава країна. Мені дуже сподобалась програма Sakura program, тому що я побачила дуже багато неймовірно гарних місць, дізналася багато цікавого для своєї професії агрономії, а також мене дуже вразила культура Японії та, те як вони серйозно ставляться до екології. Це дуже корисний досвід для мене.” (Анна Піскова, здобувачка вищої освіти спеціальності  «Агрономія»)