2

Психологічна допомога на волонтерських засадах в умовах військового стану

Керівницею ЦГО НУ «Чернігівська політехніка», доценткою кафедри КІСІ А. Чепурною протягом квітня – травня 2022 р. на волонтерських засадах проведено цикл тренінгів для психологинь та фахівчинь з соціальної роботи, які працюють з ВПО в Рівненській області. Зокрема проведено: два ресурсно – відновлювальні тренінги для співробітниць КУ “Центр надання соціальних послуг” Костопільської міської ради; у співпраці з психологом Центру Тамарою Дорошкевич проведено групове заняття для ВПО; тренінг для психологів «Наративні техніки у роботі з травмованими спільнотами» на базі Ірц м. Костопіль.

Для ЗВО, НПП, волонтерів м. Чернігова та Чернігівської області розроблено та проведено навчальний онлайн – курс «Перша психологічна допомога у кризових ситуаціях». Спільно с центром професійної освіти педагогічних працівників Чернігівської міської ради 29 квітня 2022 р. проведено прямий ефір для педагогів м. Чернігова «Техніки відновлення ресурсів для педагогічних працівників. Як стати опорою для дітей в умовах військового стану». З середини березня А. Чепурна є волонтером-психологом Всеукраїнської кризової психологічної служби та також здійснює психологічну допомогу за запитом неурядової організації “Освітній дім прав людини в Чернігові”.

Досвід психологічної допомоги ЗВО під час військовий дій в м. Чернігові представлено у доповіді «Проблема відновлення авторства під час травматичних подій» на Всеукраїнському круглому столі ПСИХОЛОГІЯ РОСІЙСЬКО-УКРАЇНСЬКОЇ ВІЙНИ: ВНУТРІШНІЙ ПОГЛЯД який було організовано та проведено Інститутом соціальної та політичної психології НАПН України 7 квітня 2022р. Сила в єдності!