photo_2023-10-10_16-08-56

Психічне здоров’я – запорука якісного життя особистості

10 жовтня – Всесвітній день психічного здоров’я. На жаль, проблема психічного здоров’я в реаліях сьогодення є вкрай актуальної для України.

Психічне здоров’я – це ключовий аспект загального благополуччя і якісного життя особистості. Воно визначається станом нашої психічної, емоційної і соціальної сфери, і має величезне значення для індивіда, його родини, спільноти та суспільства в цілому. В чому полягає важливість психічного здоров’я?

Психічне здоров’я безпосередньо впливає на фізичне здоров’я. Адже стан психіки може впливати на імунну систему, швидкість відновлення після хвороб, а також сприймання болю. Люди зі стабільним психічним здоров’ям зазвичай мають кращий фізичний стан і менше схильні до хронічних захворювань.

Психічне здоров’я впливає на загальний стан життя. Оскільки люди зі здоровою психікою зазвичай відчувають більше радості та задоволення від життя, здатні краще справлятися зі стресами та труднощами, покращують якість своїх відносин і соціальну активність.

Психічне здоров’я стимулює продуктивність і творчість. Люди, які мають стабільний стан психіки, зазвичай здатні краще концентруватися, приймати рішення, розв’язувати проблеми і створювати нові ідеї.

Психічне здоров’я грає важливу роль у формуванні і підтримці сімейних стосунків. Сім’ї, де всі члени мають здорову психіку, зазвичай функціонують краще, взаємодіють гармонійно і забезпечують зростання та розвиток дітей.

Психічне здоров’я є ключовим фактором соціальної адаптації. Люди зі стійким психічним здоров’ям зазвичай краще справляються у соціумі, здатні до відкритої комунікації, мають більше можливостей на робочому ринку і більш широкий спектр соціальних контактів.

Психічне здоров’я важливо для досягнення професійного успіху. Особа зі стабільним психічним здоров’ям зазвичай краще впорядковує свої цілі, має більше самодисципліни, а також більшу можливість керувати стресом на роботі.

Здорова психіка суспільства в цілому є важливим фактором для його розвитку. Суспільства, де у громадян забезпечена можливість для збереження і покращення їхнього психічного здоров’я, мають більше шансів на стабільність і розвиток.

Ось чому дуже важливо дбати про своє психічне здоров’я і шукати допомогу та підтримку в разі потреби, щоб досягти щасливого, задоволеного і функціонуючого життя.

Саме на підтримку ментального здоров’я спрямована Всеукраїнська програма ментального здоров’я Першої леді Олени Зеленської «Ти як?» https://www.howareu.com/ . В програмі можна знайти інформацію про те, як зрозуміти, що тобі або твоїй близькій людині потрібна допомога, способи та техніки допомоги та самодопомоги.

Також проблемі психічного здоров’я присвячується багато наукових та практичних дослідження науковців України та світу. Так 10 жовтня відбулась ІІІ Міжнародна конференція «Психічне здоров’я: Україна. Світ. Майбутнє», метою якої був обмін кращими українськими та міжнародними практиками в сфері психічного здоров’я, а також презентація новітніх методик відновлення психічного здоров’я. В конференції взяли участь проректор з науково-педагогічної роботи та соціального розвитку Мельник О.Є. та член психологічної служби університету, старший викладач кафедри психології і креативних індустрій Лещенко М.Є.