2022-04-26 12.19.24

Проєкт “Spotkanie dla Ukrainy” за пiдтримки ГО «Fundacja Kopalnia Inicjatyw» (Польща)

Участь у проєкті “Spotkanie dla Ukrainy” за пiдтримки ГО «Fundacja Kopalnia Inicjatyw» (Польща)

Cтуденти та викладачі НУ «Чернігівська політехніка» взяли участь у проєкті “Spotkanie dla Ukrainy”, реалізованому ГО «Fundacja Kopalnia Inicjatyw» (Польща), за пiдтримки «Polsko-Niemiecka Współpraca Młodzieży» (Deutsch-Polnisches Jugendwerk).

Понад 5 рокiв НУ «Чернігівська політехніка» спiвпрацює з польською громадською органiзацiєю «Fundacja Kopalnia Inicjatyw». У мирний час ми органiзовували молодiжнi обмiни на актуальнi теми.

Партнерська громадська організація запропонувала свою підтримку у важкий для нас час, запросивши групу студентів та викладачів з дітьми, щоб забезпечити їм безпечне та комфортне місце для продовження освітнього процесу онлайн.

Група студентів та викладачів НУ «Чернігівська політехніка» в рамках поєкту взяли участь у мирному мітингу на підтримку України на центральній площі м. Краків; відвідали Ягелонський університет, ознайомилися із історією університету та особливостями навчання. Студенти підготували та презентували соціальний перфоманс «Ні війні. Україна-Польща» для учнів ліцею у м. Закопане. У символічній формі було показано історії 4 людей із 4 міст України, три із яких змогли виїхати в Польщу (символічно було показано теплий прийом польскими містами переселенців з України). Одна з них – історія дівчини, що пережила стресвід очікування батька і коханого (м. Чернігів).

Слова подяки та враження від учасниць проєкту:

«Директор школи дуже дякував акторам та організаторам та виголосив промову у підтримку українського народу. Попросив заспівати на біс пісню «Ой, у лузі червона калина», а тоді на сцену вийшли школярі з України. У залі всі плакали. Соціальний перфоманс справив величезне враження на всіх присутніх. Також для студентів було проведено екскурсію до Музею театру ім. Віткацего (Teatr i Muzeum im. Withacego). Цей театр не є традиційним, він експерементальний. Постановки і організація всього процесу підготовки та представлення спектаклів є нетрадиційними. Студентам було цікаво ознайомитися із таким не тривіальним підходом до театрального мистецтва.

Вся програма, а особливо підготовка та презентація соціального перфомансу, позитивно вплинули на психологічний стан учасників, це був своєрідний катарсис почуттів.

Хочемо висловити щиру вдячність організаторам ГО «Fundacja Kopalnia Inicjatyw» та колективу комплексу «Austryjok». Дякуємо польському народові за теплоту сердець та підтримку України».

Тетяна Децюк, доцент

«Подорож до м. Поронін була важливим та необхідним для нас відпочинком від тих подій, які ми пережили вдома. Нас чекали добрі люди, які допомагали з чим завгодно. Приємно було відвідати Краків з екскурсією по видатних місцях. Найбільш емоційним був момент виступу в школі м. Закопане, де ми показували перфоманс про наше сьогодення. Польські підлітки та працівники школи нас дуже підтримали, за це ми вельми вдячні. Велике дякую хочеться сказати організаторам проєкту та загалом всьому польському народу за щирість та підтримку».

Анастасія Маковецька, студентка

Проєкт “Spotkanie dla Ukrainy” реалiзовано за пiдтримки «Polsko-Niemiecka Współpraca Młodzieży» (Deutsch-Polnisches Jugendwerk). Фотозвiт проєкту можна переглянути за посиланням https://www.flickr.com/photos/195169437@N07/sets/72177720298774369/

НУ «Чернігівська політехніка» дякує ГО «Fundacja Kopalnia Inicjatyw» за партнерство та можливостi, програмі „House of Europe” за travel-грант та всім причетним за допомогу, зусилля та готовність підтримувати українців.