НУ «Чернігівська політехніка»

Подолаємо соціальні проблеми разом!

Саме під таким девізом відбулася Всеукраїнська науково-практична конференція (з міжнародною участю) «Соціальна робота та сучасність: тенденції, виклики, перспективи» в Чернігівському державному технологічному університеті23-24 травня 2013 року.

Ініціаторами даної конференції виступили факультет соціальної роботи Чернігівського державного технологічного університету за підтримки Інституту психології імені Г.С. Костюка НАПН України (лабораторія соціальної психології), Департаменту сім’ї, молоді та спорту, а також Департаменту соціального захисту населення Чернігівської обласної державної адміністрації.

Робота конференції розпочалась із привітання керівників навчального закладу та виступів Рікарди Рігер – директорки Програми розвитку ООН в Україні та доктора Джейсінга Саха – міжнародного менеджеру Проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду». Гості наголосили на особливій ролі соціальних вимірів сталого розвитку як на рівні громади, так і на рівні суспільства в цілому і побажали успіхів у проведенні заходу.

У подальшому на пленарному засіданні прозвучали доповіді провідних науковців і практичних працівників – керівників соціальних служб різних регіонів України, присвячені висвітленню змісту, проблем, перспективних напрямків розвитку сучасної соціальної роботи та соціальних послуг в Україні. Доповідачі висловлювали думки стосовно особливостей соціально-психологічного забезпечення та моделей розвитку соціальних і психологічних послуг, моральної регуляції економічної поведінки особистості, філософського підґрунтя та міфів соціальної роботи, ролі практичного навчання у підготовці соціальних працівників тощо.

Особливий інтерес викликали доповіді колег із Білорусі та Росії – Карчевської Олени Миколаївни – кандидата географічних наук, доцента заступника деканагуманітарно-економічного факультету Гомельського державного технічного університету ім. П.О. Cухого та Судоргіна Олега Анатолійовича – доктора політологічних наук, професора, декана факультету соціальних технологій Орловського філіалу Російської Академії народного господарства та державної служби.

Завдяки новітнім інформаційним технологіям перед учасниками конференції у режимі скап-зв’язку змогла також виступити Лайма Абромайтієне –кандидат педагогічних наук, доцент кафедри освітніх систем (програми соціальної педагогіки) Каунаського технологічного університету, член Литовської Асоціації супервізорів, яка детально розповіла про досить новий і перспективний в аспекті розвитку соціальної роботи напрямок – супервізію.

На засіданні круглого столу «Соціальне партнерство і місцева громада: напрямки, проблеми, пошук рішень» відбулася дискусія щодо актуальних прикладних проблем соціальної роботи та шляхів їх подолання.  Практичні працівники ознайомили присутніх із найбільш типовими та нагальними проблемами в їх діяльності. В свою чергу викладачі та науковці змогли запропонувати деякі шляхи вирішення озвучених проблем. Цікавою також виявилася дискусія стосовно змісту підготовки майбутніх соціальних працівників у вишах та про можливості їх майбутнього працевлаштування.

На майстер класах «Соціодрама як метод вирішення соціальних конфліктів» та «Соціальна адаптація дітей-сиріт та випускників інтернатних закладів» учасники змогли опанувати новими для себе методами соціальної роботи та сформувати деякі навики організації  діяльності з відповідними групами клієнтів.

На другий день роботи конференції  була організована робота в секціях, присвячених гуманітарним вимірам соціальної роботи і сталого розвитку, проблемам підготовки та професійної діяльності соціальних працівників, соціально-психологічним аспектам соціальної роботи. Викладачі та студенти магістерських курсів змогли виступити із повідомленнями та активно обговорити поставлені часом завдання та перспективи соціальної роботи і сталого розвитку нашого суспільства.

Результатом насиченої і плідної роботи Всеукраїнської конференції (з міжнародною участю) стала прийнята Резолюція, в якій визначено перспективи подальшої співпраці в галузі сталого розвитку і соціальної роботи, а також визначені завдання на майбутнє.

Варто відмітити і насичену культурну програму. В перший день роботи конференції для учасників була організована автобусна екскурсія по нашому місту, гості мали змогу відвідати Антонієві печери – частину Чернігівського архітектурно-історичного заповідника та Чернігівський літературно-меморіальний музей-заповідник Михайла Коцюбинського, прогулятися по Валу. На закінчення роботи конференції була презентована програма, присвячена Дню слов’янської писемності і культури, в рамках якої відбулася творча зустріч із поетом-піснярем Миколою Збарацьким та був організований святковий концерт.

Такий формат проведення конференції був цікавий та корисний не тільки для науковців, а й для фахівців соціальної сфери та представників влади. Гострі проблеми соціальної роботи вимагають нових підходів до їх вирішення. Спільними зусиллями теоретиків, практиків, представників влади, а також  іноземних фахівців можливо знайти шляхи вирішення цих проблем. Конференція стала початком нових соціальних проектів та тісної співпраці, яка дуже скоро почне приносити позитивні результати.

фото: Євгеній Глузд