2

Перша Школа тьюторів в рамках проєкту ЕРАЗМУС+ КА2 PROMENT

У період з 17 по 19 червня в Національному університеті «Чернігівська політехніка» відбулася перша Школа тьюторів у рамках міжнародного проєкту ЕРАЗМУС+ КА2 PROMENT «Сприяння професійній освіті та активній участі студентів через становлення комплексної системи менторства та тьюторства у ЗВО». Учасниками тренінгової програми були здобувачі вищої освіти 2 курсу і старше, які виявили бажання стати тьюторами для майбутніх першокурсників 2024 року набору. До формування пулу потенційних тьюторів активно долучилися органи студентського самоврядування університету та керівництво Центру тьюторства та менторства.

Мета Школи тьюторів – формування у здобувачів вищої освіти спеціальних знань та необхідних компетенцій для участі в інноваційній тьюторській програмі для першокурсників (тьюті), яка пілотуватиметься в університеті з 1 вересня. З вітальним словом перед учасниками Школи тьюторів виступив Олег Новомлинець, ректор Національного університету «Чернігівська політехніка», який особливо підкреслив роль активних студентів у формуванні дружнього освітнього середовища та допомозі першокурсникам в адаптації до університетського життя. Учасники ознайомилися з термінологією і основними принципами тьюторства, етикою взаємовідносин тьютора з першокурсниками, кураторами та викладачами, особливостями адаптації першокурсників до університетського середовища. Другий день був присвячений питанням організації групового та індивідуального тьюторства, розбору основних алгоритмів роботи тьютора. Командна робота під час тренінгу «Формування необхідних навичок тьютора» дозволила не лише ідентифікувати необхідні навички для успішної взаємодії тьютора і тьюті, а й спільно розробити дорожню карту для їх розвитку. І нарешті, третій день Школи тьюторів дозволив майбутнім тьюторам оволодіти основами планування тьюторських сесій, відстеження результатів роботи та визначення зон розвитку тьюті, а також звітування тьютора за результатами роботи.

Навчання за інноваційною програмою для учасників Школи тьюторів проводили: Людмила Ремньова, зав. кафедри управління персоналом та економіки праці -координаторка проекту; Алла Нітченко, доцентка кафедри правоохоронної діяльності та загальноправових дисциплін, координаторка схеми «Тьюторство для студентів-першокурсників» та Алла Холодницька, доцентка кафедри управління персоналом та бізнес-технологій, керівниця Центру тьюторства та менторства. Дякую всім учасникам за активність і цікавий нетворкінг, проявлений інтерес до тьюторства, бажання розвиватися та приймати участь в тьюторській програмі.

=====================================================================

Усі права інтелектуальної власності належать членам консорціуму PROMENT і захищені чинним законодавством. Відтворення заборонено без попередньої письмової згоди. Усі члени консорціуму PROMENT погодилися на повну публікацію цієї інформації. Проєкт PROMENT фінансується в рамках Програми Європейського Союзу Erasmus+ згідно з грантовою угодою 101082696. Ця публікація відображає лише точку зору членів консорціуму PROMENT, і Європейська Комісія не несе відповідальності за будь-яке використання інформації, що міститься в публікації.