23.06.2022 круглий стіл

Круглий стіл «Роль університету в житті регіону. Пошук нових механізмів впливу університетів на відновлення та розвиток регіонів»

23.06.2022 року відбувся круглий стіл «Роль університету в житті регіону. Пошук нових механізмів впливу університетів на відновлення та розвиток регіонів»

Метою заходу став обмін досвідом та думками щодо ролі університету в житті громад; пошук нових механізмів впливу університету на процеси відновлення зруйнованих міст внаслідок війни та розвиток регіонів України та пошук більш оптимального «симбіозу» «університет-регіон».

Із вітальним словом до всіх учасників круглого столу звернувся Шкарлет Сергій Миколайович, Міністр освіти і науки України. Міністр наголосив на тому, що роль університетів на сьогодні змінилася, і вона буде лише зростати в умовах війни, подякував за наполегливу роботу, згуртованість та відданість освітян освітяни, які тримають свій фронт у такий важкий час для України.

Саме Сергій Миколайович є ініціатором і засновником проєкту «Університет в житті міста», який знайшов реалізацію більше 10 років тому у місті Чернігів.

Шерстюк Жанна Володимирівна, заступниця начальника Чернігівської обласної військової адміністрації, презентувала обласну програму підтримки студентів на 2022/2023 навчальний рік.

Пекур Вікторія Олегівна, заступниця Чернігівського міського голови з питань діяльності виконавчих органів влади, підкреслила, подякувала за згуртованість всіх освітян у воєнний час.

Конопацький Микола Анатолійович, начальник Управління освіти і науки Чернігівської обласної державної адміністрації, у своїй промові подякував керівникам ЗВО західних регіонів України за те, що у таку скрутну хвилину прихистили наших школярів, студентів та їх сім’ї на період активних бойових дій.

Ректор НУ «Чернігівська політехніка» Новомлинець Олег Олександрович представив учасникам круглого столу презентацію «Роль університету в житті регіону».

Під час круглого столу кожен із учасників мав можливість розповісти про свої напрацювання ЗВО у житті регіонів.

Онищенко Володимир Олександрович, ректор Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», у своїй доповіді звернув увагу на додаткову роботу з профорієнтацією студентів та навів у приклад практику Полтавської політехніки із залучення студентів до розвитку громади і відновлення інфраструктури України.

Якубів Валентина Михайлівна, проректор з наукової роботи Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, подякувала ЗВО, які на передовій захищають нашу країну, і додала що наша головна задача по відбудові міст – залучення партнерів для допомоги та співпраця між вищими навчальними закладами України.

Шайкан Андрій Валерійович, в.о. ректора Державного університету економіки і технологій, акцентував необхідність вивчення поведінки університетів під час бойових дій, окупації, евакуації, що в результаті допоможе визначити індекс обороноздатності держави.

Григор Олег Олександрович, ректор Черкаського державного технологічного університету, розповів про програму «Живи, учись та працюй на Черкащині», яка дозволяє залучили молоде покоління до регіонального розвитку.

Сухий Костянтин Михайлович, ректор Українського державного хіміко-технологічного університету, у своїй промові наголосив, що в найближчому майбутньому будуть затребувані будівельники і матеріали для відбудови нашої держави, а також запропонував звернутися до Міністерства освіти з питання збільшення бюджетних місць в ЗВО, що надасть країні стрімкий розвиток економіки.

Badri Gechbaia, Head of Business Administration Department of Batumi Shota Rustaveli State University, подякував за плідну співпрацю між закладами освіти Грузії та України і акцентував увагу на великому потенціалі українських студентів для відбудови країни.

Шеремет Олег Семенович, ректор Національного університету «Чернігівський колегіум» імені Т.Г. Шевченка, наголосив, що заклади вищої освіти повинні готувати спеціалістів різних галузей для регіонального розвитку і підняття економіки держави.

Шестаковська Тетяна Леонідівна, ректор Чернігівського інституту інформації, бізнесу і права ЗВО «Міжнародний науково-технічний університет імені академіка Юрія Бугая», у своїй доповіді звернула увагу на необхідності розробки механізмів стимулювання студентів до залучення у навчанні, роботи та життя в регіоні.

Після всіх обговорень та доповідей було прийнято проєкт резолюції круглого столу.

 Дякуємо всім учасникам! Сподіваємось на плідну співпрацю в усіх напрацюваннях. НАША СИЛА В ЄДНОСТІ!