Дизайн без названия (11)

Історія створення мейкерського хабу “Peremoha LAB” з’явилась на сторінках посібнику “Tolocar”

Історія створення нашого унікального мейкерського хабу “Peremoha LAB” з’явилась на сторінках посібнику “Tolocar”.

“Місцева адміністрація, Національний університет” Чернігівська політехніка” та громадські організації об’єдналися, щоб створити новий Fab Lab у старому кінотеатрі – натхненний проектом Tolocar.

Платформа «Острів», відданий партнер проекту «Толокар» з моменту його заснування, познайомила нас із активним громадянським суспільством Чернігова. У квітні 2023 року наші перші втручання з двома Tolocars, які виготовляли дерев’яне мереживо, електровелосипеди та музичні інструменти, викликали ентузіазм у місцевому ІТ-кластері, університеті та всій спільноті. Усі вони давно мріяли перетворити старий кінотеатр на динамічну Fab Lab і запустити там програму бізнес-інкубатора. Хаб «Перемога» була створена у 2023 році.

Після ретельного планування в липні 2023 року толока об’єднала весь парк мобільних розробників і понад 100 волонтерів, спільними зусиллями побудувавши та обладнавши лабораторію кількома копіями машин. Носячи назву «Перемога» від оригінального кінотеатру, лабораторія є свідченням сили творити, що живиться об’єднаним духом спільноти, яка прагне відновити місто за допомогою творчості та інновацій. Шлях Чернігова до оновлення та процвітання тільки почався, натхненний безмежним потенціалом спільного створення.” – пише посібник.

Також у посібнику висвітлили діяльність організації “Дерев’яне мереживо Чернігова”, яку підтримує кафедра Кафедра технологій машинобудування та деревообробки нашого університету: “Вишукані дерев’яні прикраси традиційних українських будівель, які називаються мереживами, мають глибоке історичне значення в Чернігові. Можливості цифрового виготовлення Tolocar значно прискорили процес створення цих складних прикрас.”

“У співпраці з Олександром Бешуном, одним із останніх учнів відомого майстра з інструментів Олександра Шльончика, проект Tolocar створив 3D-друковані флейти та ударні інструменти, на яких Onuka грала на сцені.”

Ми дуже пишаємось всіма, хто був задіяний в створенні хабу.

Бажаємо всім нам скорішої Перемоги!

Слава Україні!