The Flowers Will Bloom.-2

Інтерактивний марафон «Країна без корупції»: підсумки квітня

Онлайн-заходи квітня розширили географію Інтерактивного марафону «Країна без корупції»

 

У квітні 2021 року  в Національному університеті «Чернігівська політехніка» продовжилась активна реалізація  проєкту «Інтерактивний марафон «Країна без корупції», ініціаторами якого є викладачі  кафедри управління персоналу та економіки праці  (координатор проєкту – к.е.н., доцент Холодницька А.В.). Проект здійснюється  у рамках  програми «Культура законності», що адмініструється ЛМГО «Центр культурного менеджменту» (м.Львів) за фінансової підтримки Посольства Королівства Нідерландів в Україні.

У зв’язку з   встановленням з 29.03.2021 на території Чернігівської області «червоного» рівня епідемічної небезпеки  всі квітневі активності проводилися в онлайн форматі.   Завдяки висококваліфікованим тренерам,  що вміло використовували сучасні комунікаційні технології та різноманітні інтерактивні практики,  заплановані проєктні заходи пройшли на дуже високому рівні  і залучили широку молодіжну аудиторію з Чернігівської,  Вінницької та Полтавської областей. Так,  зокрема,  активними учасниками проєкту стали здобувачі вищої освіти Національного університету «Чернігівська політехніка», Полтавського університету економіки і торгівлі, Донецького національного університету імені В.Стуса (м.Вінниця).

8 квітня Людмила Мекшун провела тренінг «Боротьба із корупцією як важливий елемент громадянського суспільства і правової держави». Разом з учасниками  заходу обговорили роль боротьби із корупцією у формуванні громадянського суспільства, змоделювали різні сценарії побудови громадянського суспільства та взяли участь у інтерактивній грі «Моя роль у боротьбі із корупцією».

15 квітня відбулася Інтерактивна антикорупційна гра «Будуємо сталу громаду без корупції». Модератори заходу  Людмила Ремньова та Христина Штирхун налагодили сприятливу атмосферу для ефективних комунікацій учасників заходу, що сприяло обміну думками, жвавій дискусії та проектуванню різноманітних моделей поведінки. Творче поєднання  сучасних онлайн-сервісів Mentimeter та Edpuzzle та Кahoot сприяло високому рівню залучення молоді до вирішення ігрових завдань, ефективному  проведенню рефлексії, виявленню персональної думки учасників  заходів щодо  можливих шляхів формування антикорупційної поведінки членів місцевих громад у повсякденному житті. Всі учасники підтримали думку про те, що молодь має цілий арсенал різноманітних ідей, які готові втілювати на практиці для подолання  корупції в суспільстві.

19 квітня Ірина Кичко провела тренінг «Формування управлінських компетенцій у контексті прозорості влади». Запрошеним гостем тренінгу був депутат Чернігівської міської ради Тарасенко Артем Валерійович. Він розповів учасникам, яким чином забезпечується  прозорість  діяльності Чернігівської міської ради та оприлюднення  її  рішень. Учасники змогли отримати навички роботи з сайтами місцевих органів влади та самоврядування,  а також задати запитання щодо відкритості діалогу влади з громадою. Присутні на заході обговорили важливість формування твердих та м’яких управлінських навичок у керівників різних рівнів,  морально-етичних проблем менеджерів вищої ланки та стратегії формування їх лідерських якостей на засадах прозорості влади,  а також вирішили практичний кейс «Планування необхідних управлінських компетенцій для прозорості влади» .

Приємно, що до обговорення важливих суспільних проблем активно долучилися не  лише здобувачі вищої освіти та викладачі НУ «Чернігівська політехніка» (ННІ бізнесу, природокористування і туризму та юридичного факультету), а й студенти Полтавського університету економіки і торгівлі, Донецького національного університету імені В.Стуса (м.Вінниця). Такий міждисциплінарний діалог ще раз підтвердив важливість формування програм та проектів національних обмінів не лише для розширення освітніх компетенцій, а й вирішення практичних завдань. Проєкт отримав широкий суспільний резонанс, учасники активно ділилися позитивними відгуками про проєктні заходи у соціальних мережах, а також долучилися до написання тез наукових доповідей та блогів антикорупційного спрямування на веб-порталі «Чернігівська блогосфера» під рубрикою «Країна без корупції» (https://blog.stu.cn.ua/ ).

Дякуємо всім учасникам за активність, злагоджену комунікацію, зворотний зв’язок та усвідомлення власної ролі у побудові громадянського суспільства, становленні правової держави, прозорості влади та побудови успішної країни без корупції.