photo_2023-11-19_12-01-27

Х Філософський форум

 «Філософія: філія до мудрості єднає світ і Україну»

16 листопада 2023 року, у Всесвітній день філософії, завідувачка кафедри філософії і суспільних наук НУ «Чернігівської політехніки» Наталія Шакун виступила з доповіддю «Мудрість як підстава співбуття» на Х Філософському форумі  «Філософія: філія до мудрості єднає світ і Україну».

«Мудрість – це світоглядне поняття або архетип, що інтегрує організацію і взаємодії людей у спільноті. Важливо, як писав чернігівський філософ Володимир Шевченко, щоб тлумаченню українського буття не надавалося світоглядно-концептуальне обрамлення, вироблене на основі досвіду інших народів, а щоб його вияви узгоджувались із досвідом культури та історії України, умонастроями і життям суспільства.

В цьому контексті цьогорічний форум – це важливий захід, покликаний навчати мудрості нашу молодь. Адже філософія – це теорія національного самоусвідомлення, вчення про спосіб мудрого життя громадян у спільній Українській державі. І кому як не молоді опановувати філософське знання, множити його, зберігаючи соціокультурну значущість Батьківщини» – зазначила у своєму виступі Наталія Шакун.

Форум організувала кафедра філософських і політичних наук Черкаського державного технологічного університету на традиційному, а його учасниками стали філософи з  Харкова, Чернігова, Одеси, Львова, Києва та Черкас.

З вітальним словом до учасників заходу звернувся ректор ЧДТУ Олег Григор, закликавши учасників форуму до цікавих філософських дискусій. Модерувала захід завідувачка кафедри філософських і політичних наук ЧДТУ Анжела Бойко, цікаві та змістовні доповіді представили докторка філософських наук, професорка, завідувачка кафедри філософії та суспільних наук Харківського національного медичного університету Катерина Карпенко; кандидатка філософських наук, доцентка, доцентка кафедри мистецтвознавства та загальних дисциплін Міжнародного гуманітарного університету з Одеси Яна Семко; доктор філософських наук, професор, професор кафедри теоретичної та практичної філософії Київського національного університету імені Тараса Шевченка Михайло Бойченко; завідувач кафедри філософії та економіки Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького Ігор Держко.

Дякуємо організаторам за запрошення на Х ювілейний Філософський форум, який спонукав до традиційної інтелектуальної комунікації, обміну ідеями, пошуку нових сенсів та вкотре відкрив нові простори для філософської думки і слова.