25_1

До Дня пам’яті жертв голодоморів в Україні відбулась презентація збірника документів і матеріалів «Чорні дошки» України. Чернігівська область»

К.і.н., доцент кафедри філософії і суспільних наук НУ «Чернігівська політехніка» О.В. Герасименко взяла участь у презентації видання «Чорні дошки» України. Чернігівська область», яка відбулась 25 листопада 2021 р. у Чернігівській обласній державній адміністрації. До Чернігова з презентацією фундаментального видання #УІНП – збірника документів та матеріалів «Чорні дошки» України. Чернігівська область» завітав один із упорядників збірника Дмитро Байкеніч.

Збірник містить ґрунтовну передмову, де описується механізм використання «чорних дощок» як репресивний засіб. Колектив авторів зібрали понад 600 документів, упорядкували інформацію про населені пункти та установи, занесені на «чорні дошки» у вигляді таблиць та картосхем, підготували довідкові матеріали (географічний та іменний покажчики).

«ЧОРНІ ДОШКИ» – це назва одного з репресивних заходів партійно-радянської влади під час Голодомору 1932-1933 рр. в УСРР. Походить від способу відзначення передових та відстаючих селянських господарств, тобто передовиками вважалися ті, що були занесені на «червону дошку», а ті, хто пасе задніх, – відповідно на «чорну».

Початок вживання такого терміна припадає під час політики «воєнного комунізму» (принаймні з 1920) та було пов’язане із селянським опором «хлібній диктатурі» і означало взяття заручників, розстріли «куркулів» та ін.

Упродовж 1932-1933 рр. термін набув іншого змісту, оскільки означав запровадження репресивних економічних, адміністративних та судових заходів.

Спочатку це був засіб боротьби з одноосібниками, які становили до 20% сільського населення УСРР, але згодом він став універсальним. Фактично режим «Чорних дощок» зводився до створення на території УСРР резервацій з умовами, несумісними з життям.