ETrlH9hC5yIh

ДЕНЬ ПАМ’ЯТІ ГЕРОЇВ НЕБЕСНОЇ СОТНІ

Дев’ять років тому з 8 по 20 лютого 2014 р. відбулися масові розстріли протестувальників під час Революції Гідності. 20 лютого загинуло найбільше учасників протестів – 48 осіб. Їх разом з іншими 54 загиблими та смертельно пораненими майданівцями та п’ятьма активістами, які загинули навесні 2014 р. з початком російської агресії на Сході України за демократичні цінності та територіальну  цілісність нашої держави, назвали Героями Небесної Сотні. З 2015 р. в Україні на державному рівні вшановують 20 лютого День пам’яті Героїв Небесної Сотні.

17 лютого 2021 р. Верховна Рада України визнала Революцію Гідності одним із ключових моментів українського державотворення та виразником національної ідеї свободи.

Цьогорічна кампанія вшанування, яка триватиме з 15 по 20 лютого, пройде під гаслом «Небесна Сотня – перші герої російсько-української війни». Організатором заходів є Національний музей Революції Гідності.

«Надзвичайно важливо, особливо під час війни, не забувати те, з чого все починалось. Бо це фактично була перша битва російсько-української війни. Це була битва за наші цінності, за європейське майбутнє, за свободу. Вшанування героїв Небесної Сотні й тих наративів, які заклав Майдан, – це те, що стоїть поперек горла російським авторитарним лідерам», – відзначив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

Більше інформаці від Національного музею Революції Гідності за посиланням.