IMG_3536

Демо день Національного фонду стартапів

19 травня 2023 року відбувся день Національного фонду стартапів у НУ «Чернігівська політехніка».

Зустріч розпочалася вітальним словом ректора, де він наголосив, що наука — це один з головних елементів освітнього процесу.

Першим виступом було представлення презентації проєкту «Мультиагентна система на основі рою мультикоптерних дронів» Приступою Анатолієм. Основна ідея проекту полягає в створенні системи захисту об’єктів критичної інфраструктури на основі рою дронів-мультикоптерів, функціонуючих за принципом мультиагентної системи. Враховуючи, що сучасні дрони мають можливість достатньо довго перебувати в повітрі та нести корисне навантаження, інтелектуальні інформаційні технології коопераційної взаємодії дронів в межах системи, на основі розроблених моделей та алгоритмів роботи бортових мікропроцесорних систем керування для вирішення задач комп’ютерного зору, навігації та взаємодії, як у рамках функціонування мультиагентної системи, так і з зовнішніми центрами управління, дозволить забезпечити мобільне використання та реалізувати більш дешеве рішення у порівнянні з іншими підходами, що робить пропоновану систему більш ефективною для захисту певних об’єктів, територій, з можливістю подальшого впровадження у різні сфери людської діяльності.

Наступною була презентація проєкту «Біопрепарат на основі фосфатмобілізувальних мікроорганізмів», яку презентувала Шевченко Любов Анатоліївна. Головне завдання спрямоване на вирішення проблеми доступності фосфору для сільськогосподарських культур за умови зменшення внесення дороговартісних фосфорних добрив. Результат розробка мікробного препарату на основі фосфатмобілізувальних мікроорганізмів для інкрустації насіння сільськогосподарських культур (є прототип). Також необхідна стадія дослідження ефективності його застосування на ґрунтах з різним рівнем родючості та різних за агрохімічним складом. Препарат можна буде використовувати на таких культурах як: пшениця яра, ячмінь, а також для обробки насіння сосни.

Третім проєктом «ENFILM» — мобільного додатка, який принесе велику користь як тим, хто починає вивчати англійську, так і тим, хто хоче освіжити свої знання, переглядаючи улюблені фільми або мультфільми. Презентувала проєкт Христенко Ольга.

Як працює додаток:

1. Користувач проходить тест на визначення рівня мови
2. Підбирає фільми за жанрами
3. Проходить різноманітні завдання до фільму в додатку

Новизна: Цільові підбірки фільмів, які допоможуть оволодіти навичками та знаннями, які можна використовувати у навчанні та спілкуванні. Експерти індустрії долучаються до процесу вивчення іноземних мов за фільмами.

Наостанок було презентовано проєкт «PUMPKIN SELLES» Буслом Олександром. Метою проєкта є розробка обладнання, технології очищення та переробки гарбузового насіння в умовах мінівиробництва з подальшою його реалізацією.

На даний момент для реалізації проєкту потрібно:

1. Кваліфіковані кадри та працівники на сезонну роботу;
2. Грошові кошти на закупку комплектуючих до обладнання;
3. Сприяння місцевого самоврядування для отримання дозволу на експлуатацію місцевого водного джерела.