крути_фото_сайт

Бою під Крутами – 104 роки

Навколо бою під Крутами існує безліч міфів та легенд. Українські дослідники досі продовжують сперечатись щодо кількості учасників збройного конфлікту, і щодо їхньої мотивації, і ходу самої битви та навіть її дати. Пропонуємо до вашої уваги 5 розповсюджених міфів про бій під Крутами, які дублюються у ЗМІ з року в рік. Давайте розбиратись!

Міф 1. Центральна Рада відправила під Крути 14-17-річних юнаків-добровольців Студентського Куреня, які ніколи не тримали зброю в руках і були приречені на смерть.

Спростування: У бою під Крутами брали участь кадети І-ої української військової школи імені Богдана Хмельницького, які на січень 1918 року вже мали бойовий досвід. Допомогу їм склав Курень Смерті, який сформували з бійців, що повернулися з фронтів Першої світової війни. Не обійшлося і без вояків «Вільного козацтва» з Глухова. Саме перелічені формування стали основною бойовою силою під Крутами, до якої приєдналися студенти та гімназисти з Києва.

Міф 2. Оборону під Крутами тримали 300 осіб

Спростування: Цей міф народився під час поховання полеглих, де один із присутніх виголосив промову, у якій порівняв крутянців із 300-ми спартанцями, а Крути проголосив українськими Фермопілами. Насправді ж учасників бою з української сторони було близька 600 осіб.

Міф 3. Бій під Крутами відбувся 29 січня 1918 року

Спростування: 29 січня 1918 року більшовики захопили станцію Плиски, яка знаходиться недалеко від Крут. Не очікуючи подальшого опору, більшовики прозвітували про взяття і станції Крути, бій за яку відбувся наступного дня – 30 січня. Таким чином відома сьогодні дата була взята із переможних звітів Михайла Муравйова.

Міф 4. Суть бою під Крутами полягає у тому, що більшовики розстріляли 30 українських юнаків

Спростування: Під час відступу українські сили помітили, що у студентській сотні не вистачає чоти (чота – це одиниця студентського війська, яка налічувала до 30 осіб). Саме ці вояки натрапили на більшовиків. Останні вбили серед українців 27 чи 28 осіб. Бій не закінчився цією стратою, однак саме вона стала його найвідомішою сторінкою. Українське військо мало й інші втрати протягом цього опору більшовикам – від 70 до 100 осіб.

Міф 5. Бій під Крутами став поразкою, оскільки в ньому загинуло чимало наших вояків

Спростування: Оборонці Крут, знаходячись у меншості (приблизно 600 бійців армії УНР проти 4800 більшовиків) успішно оборонялись та були змушені організовано відступити здебільшого через нестачу набоїв. Українці встигли розібрали залізничне полотно, тим самим затримавши пересування агресора на чотири дні. У ході битви у лавах українського підрозділу, за різними даними, загинуло від 70 до 100 бійців, тоді як втрати більшовиків, за одним зі звітів, сягали до 300 осіб убитими. Замість вимоги затримати більшовиків на один день, українські війська змогли затримати їх на чотири дні, отже завдання перевиконали і виграли час для важливих переговорів у Бресті.

Бій під Крутами став вирішальним для підписання Брестського мирного договору між делегаціями УНР та країн Четвертного Союзу. У результаті цього Німеччина та Австро-Угорщина визнали існування Української Народної Республіки як держави та допомогли звільнити українські землі від більшовицької окупації.

Більше інформації за посиланням:

Матеріалі Українського інституту національної пам’яті — https://bit.ly/3GbY7Iz

Матеріалі Андрія Ребрика для газети «День» — https://bit.ly/3ITk7df

Добірка матеріалів «Історичної правди» — https://bit.ly/3KWb2Sq

Випуску «Історії без міфів» — https://bit.ly/35DSzu5

Зображення із сайту: https://vsviti.com.ua/ukraine/